At PAX Australia we had the chance to sit down with John Mamais, the head of CD Projekt Red’s Krakow studio.
Cyberpunk 2077 - CD Projekt Red on Pushing Graphics Tech Forward
We sit down with Mojang to discuss the upcoming action-RPG Minecraft Dungeons, its humble origins, and focus on combat. The Minecraft way.
Delving Into Minecraft Dungeons with Mojang
We take a swing at where Ubisoft could take Far Cry to next, and it's both closer and further away than you might think...
Where to Next for Far Cry?
At a preview event we had the chance to go hands on with the emotional, harrowing, and stunning The Last Of Us Part II – an experience that left us remembering every face and life we put an end to.
The Last of Us Part II Preview – Harrowing and Unforgettable
Noisy USB ports (fzzt noises when recording audio)
Reality
Sydney, New South Wales
461 posts
so I have this issue with recording sound through my computer via USB:

I have an external audio interface (basically a soundcard) connected to my computer via USB, and I use it to record audio coming from instruments. but there's noise! you probably know the noise i'm talking about: like when you move your mouse, or your computer starts an operation, and you can hear this high pitched 'squeee'.

I know it's a USB problem because when I unplug the USB cable, the noise goes away. I tried plugging it into different ports but that doesn't seem to make a difference. has anyone had this problem before?
01:22pm 22/04/14 Permalink
system
Internet
--
01:22pm 22/04/14 Permalink
eski
Perth, Western Australia
1935 posts

Sounds like you've got a ground loop. There might not be much you can do about it.

http://www.soundonsound.com/sos/1994_articles/aug94/groundloops.html



I've had similar problems at home, but the noise wasn't actually being recorded, it was just buzzing in my speakers. I use a laptop, so my solution to get rid of it was to unplug the laptop from power and run it on battery.
01:30pm 22/04/14 Permalink
ph33x
Thailand
1774 posts
Are you using an SSD hard drive?
02:44pm 22/04/14 Permalink
Reality
Sydney, New South Wales
462 posts
Are you using an SSD hard drive?


yes, 1
02:45pm 22/04/14 Permalink
ph33x
Thailand
1775 posts
Ok, serious time. As above, it's most likely a ground loop, common with instruments.

http://guitarcenter.lithium.com/legacyfs/online/15132_Ground_Loop.jpg


Does your computer record the issue or is it just through playback? Your speakers, if externally powered, could be the catalyst for this issue as well. As another test, unplug the speakers from the computer and do a recording. Plug speakers back in, unplug the USB, and replay.
02:50pm 22/04/14 Permalink
Reality
Sydney, New South Wales
463 posts
Are you using an SSD hard drive?


i knew it! bastard!

thanks guys, turns out that it was because my monitors were plugged into a different outlet. hope this helps anyone with the same problem with their troubleshooting.
07:10pm 23/04/14 Permalink
ph33x
Thailand
1792 posts
Nice. Least you got it working.
06:12pm 24/04/14 Permalink
koopz
Brisbane, Queensland
10458 posts
you're recording audio...



talk to a mate who is a mate ( worth even half his salt ). He'll put you onto a mate who's an ACMA Qual'd ( or oldschool better ) tech who will ground your gear
09:27pm 24/04/14 Permalink
system
Internet
--
09:27pm 24/04/14 Permalink
AusGamers Forums
Show: per page
1
This thread is archived and cannot be replied to.