The Elder Scrolls Online journeys back into Skyrim with the latest Chapter - Greymoor. Where eveything both above and below ground, is not what it seems.
The Elder Scrolls Online Greymoor and the Journey Back to Skyrim
We sit down with members of the development team to talk about the past, present, and future of Hearthstone.
Blizzard on Hearthstone’s Massive Year of the Phoenix
After the excellent Resident Evil 2 remake from last year the third game in the series gets a similarly impressive visual makeover.
Resident Evil 3 Review - Action-Packed Remake Falters
We've taken a stab at our 10 best games to play when in the middle of a crisis. From recent hits to gems we keep coming back to.
The Good Place - Finding Your Videogame Comfort Zone
Server Lag?
syk3
29 posts
Anyone else getting complaints about lag since latest update?

Had 30+ people come to me in the last hour or two about really bad server lag on BF4, not just on one map either.

Update issues? or Something happening on serverside?
09:11pm 04/11/13 Permalink
system
Internet
--
09:11pm 04/11/13 Permalink
dru80c
Newcastle, New South Wales
5 posts
heaps of complaints on my 64 slot.
09:15pm 04/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1003 posts
We are actually running less servers per host today than over the weekend, so this is something new, probably related in some way to the new server build.

If you do have a chance, note down if there is any specific map that seems to be worse than others, it may be map related. We'll go through the logs in detail tomorrow morning; we have a tool that gives us a detailed look at how every BF4 (and BF3) server performs, so we'll be able to find anything amiss on our end.
09:52pm 04/11/13 Permalink
syk3
30 posts
Dawnbreaker was where it got really bad, everyone started to complain more on that map, never had an issue prior to today.

Ill let my admins know and get them to tell me any maps its worse on.
10:01pm 04/11/13 Permalink
arny
Brisbane, Queensland
3 posts
Time here is 9pm AEST, (Brissy Time), the server is full with 5 people in the queue ! (Namely the Great 32 player conquest/Rush server)

I put the server back online this afternoon after the R6 patch and it was full fairly quick and has not crashed which is awesome, but as above stated there is still significant lag. 1-3 second Rubber banding occuring (so quite large) everynow and then with small stutters throughout. No complaints thus far.

Details:

Most lag:
Lancang Dam, Terrible throughout. small conquest

Recorded noticable lag:
Golmud Railway, tiny rush

I will continue to record gameplay and post the results to help out.
10:06pm 04/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1004 posts
Awesome stuff, thanks arny.
10:46pm 04/11/13 Permalink
PeteOdeath
Townsville, Queensland
1 posts
Getting a lot more server lag tonight as well. Less often crashes though.
#YOLOSWAG4JESUS | 24/7 Paracel Storm Conquest
11:59pm 04/11/13 Permalink
syk3
37 posts
Just happening again now, everyone in my server 203.46.105.23 is lagging bad all maps.

Been up for a total of 17hours and 5mins without a crash.

Rebooting to check if that helps fix the lag.
05:01pm 05/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1011 posts
I had a chance to play on a server for a few hours last night while watching the CPU and server performance on a second monitor. I'm feeling pretty safe that none of the performance problems are our fault, other than possibly a few servers on the ga0412a host (which we are going to migrate once some new hardware is tested).

I spent a couple of hours today updating my log processing tool to give "lag per map" stats, and it was interesting but not incredibly clear. For example, for the host that syk3 is on (ga0113), MP_Siege (Siege of Shanghai) has 2x more severe lag events than any other map, and 3x more than most of the maps. Journey (Golmud Railway) and Resort (Hainan Resort) are the next two worst by quite a margin. Abandoned (Zavod311) is by far the least laggy, but I think that might be due to it being the default start map, and I'm not certain I've corrected the stats for empty servers.

I'll report all this stuff to DICE later tonight when I've debugged the program a little more.

edit: Added correction for empty servers, and the stats are broadly the same.
05:11pm 05/11/13 Permalink
syk3
38 posts
Now just again its lagging worse then before.

Map: Paracel Storm.

Time: 5.54pm

Everyone in game is saying same thing horrible lag, only second map in.
05:55pm 05/11/13 Permalink
ph33x
Thailand
573 posts
MP_Siege (Siege of Shanghai) has 2x more severe lag events than any other map, and 3x more than most of the maps. Journey (Golmud Railway) and Resort (Hainan Resort) are the next two worst by quite a margin. Abandoned (Zavod311) is by far the least laggy.

This is interesting because these maps are the laggiest client-side for me. I'm not referring to network lag, but even when running well the game feels sluggish compared to others. My SS settings are tweaked to max my system out and most maps feel great but the 3 you firstly mentioned. During this, CPU utilization is typical to other maps, and the GPU's are at about 70% each (also comparatively typical). Quad channel RAM as well so I haven't been able to determine any bottleneck at my end.

Zavod311 feels silky for me in comparison.

----

If it's any help I could make comparative CPU/GPU/FPS charts for each map, but that would take a while.
06:46pm 05/11/13 Permalink
max
Mackay, Queensland
7 posts
At moment 1 server on 100% cpu on Paracel Storm 436.28mb ram and its lagging bad - GA0114
some time it go back down to around 40% cpu
10:36pm 05/11/13 Permalink
crazyfalco
1 posts
From what we have noticed on our C13 server (GA0112);

Lancang Dam - Unplayable at all. Lag every 2 seconds, for about 2 seconds. rubber bands like a b****. CPU was at 100% the entire time, start to finish. We have taken it out of rotation it's that bad.

Next worst map _was_ Hanain resort - it was 90% as laggy as Lancang. We did remove it from the list, but recently tested it again, and it seemed ok.

Third worst map would have to be Golmud Railway - only recently started laggy on this map (today, 5/11). Lag spikes every 5 or so seconds, rubber banding all over the place.

Shanghai also crashes most clients (within range?) of the levelution (tower failling down - just as it starts, people crash on mass). We've removed this from our list of maps.

Most other maps seem fine - however we do get frequent crashes all the time, most notably on Locker, and Zavod - possibly due to them being the most concentrated maps in terms of infantry fighting / nade spam?

just my observations playing on our server the last week - nothing written down or recorded.
11:30pm 05/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1015 posts
Thanks Falco.

I've actually been playing on your server a fair bit, so its interesting to see someone else's impressions to compare with my own and what I see through the server.
03:56pm 06/11/13 Permalink
bau5hog
Brisbane, Queensland
2 posts
i've limited our hazzard county to 48 until 64 gets fixed up... shame... love the big maps!

the 24 mixed server is fine tho which is awesome

keep up the good work guys
04:55pm 06/11/13 Permalink
diggersfall
Geelong, Victoria
8 posts
i've limited our hazzard county to 48 until 64 gets fixed up... shame... love the big maps!the 24 mixed server is fine tho which is awesomekeep up the good work guys


Yer we get lag spikes on the 64 slot when full.
11:42am 07/11/13 Permalink
screw-u
2 posts
How do you change the player limit to lower? (Don't tell me I've just missed the option).

Our 64 player keeps lagging like crazy when it's full. It's fine with about 50 or so players, but any more and the rubber banding starts.
08:45pm 09/11/13 Permalink
SAMMY_T-1OOO
South Australia
6 posts
You can change the player count in procon
09:38pm 09/11/13 Permalink
diggersfall
Geelong, Victoria
9 posts
today it is continualy crashing and laging when server near full, may be my server is being hacked by a banned player called ZekeAU
09:47pm 09/11/13 Permalink
imminentsoldier
24 posts
Operation Locker seem to be the worst one for us.
12:03am 10/11/13 Permalink
anthnyjb
Brisbane, Queensland
4 posts
not good to hear about lag... our 2nd 64 player server on hypernia has been up around 30 hours full for 29 hours and no where near the lag or rubber banding that our ausgamers one has... it really sucks cause i wanna support these aussie guys with our money
08:56am 10/11/13 Permalink
MrMickeyG
Melbourne, Victoria
15 posts
yes my server on 203.46.105.22 is regularly maxing out at 100% cpu when nearing 64 players...causes rubber banding.
09:43am 10/11/13 Permalink
syk3
49 posts
not good to hear about lag... our 2nd 64 player server on hypernia has been up around 30 hours full for 29 hours and no where near the lag or rubber banding that our ausgamers one has... it really sucks cause i wanna support these aussie guys with our money

We are starting to feel the same, either moving to hypernia or waiting it out, however our community wont play on our server till the lag is fixed.

Seems to be only a handful of servers that dont lag under 64player right now and none of them ive seen are with ausgamers.

Last night seen us running 64 player all day right up until ~8pm when complaints come in about lag, now server was full all day (8am -9pm 64 players with atleast 1-2 in que) so i cant say that its the server patch causing issues when at peak times it gets really laggy and not at any other time.

Memory wise our server for yesterday was average at 650mb which would be understandable for a full server.
CPU was at average of ~90% all day, no major spikes or drops.

Another thing to note was the fact noone could connect on the 8th at all took me 3 restarts of the server to get it to allow anyone to join and even after that it was still getting laggy with 10 people on the server.



We went with ausgamers for two reasons,
1. Australian company (not many of them left in this game)
2. They stated limited 64 P servers for order, so we jumped on it asap and expected not many at launch.

Now we are in talks about what to do, its hurting us both financially and socially that we cannot have a decent peak time round on our paid for server, some of our members are asking us to move hosts but we really dont want to at this point giving ausgamers the benifit of the doubt on the matters, considering EA / Dice need to get their sh*t together and fix a poorly released game.
10:10am 10/11/13 Permalink
screw-u
3 posts
You can change the player count in procon


Where? I still can't see it.
10:20am 10/11/13 Permalink
anthnyjb
Brisbane, Queensland
5 posts
unfortunately i've asked to cancel my 2x64 servers as hypernia's performance far out performs ausgamers with that many players... i am keeping my 24 player server with ausgamers as its been flawless... i will be back with ausgamers when these issues are fixed...
09:05pm 10/11/13 Permalink
screw-u
4 posts
Looking at my server (GA0113) today we hit 100% CPU with 65 players and then the server crashed. It's really getting frustrating. This has happened every day since the game has been out now.

Once it crashes, it never fills back up again. Is there any fix/resolution for this yet? My clan mates who all chip in are starting to ask for answers.
10:03pm 10/11/13 Permalink
anthnyjb
Brisbane, Queensland
6 posts
unfortunately it looks like the best temp fix is limiting to 48 until the R8 patch?
10:32pm 10/11/13 Permalink
imminentsoldier
26 posts
Only server thats not crashing (ish) is our 32p tdm. Today has been really bad with the others.

64p cq normal
64p rush hc
64p operation locker normal
64p server reduced to 48p operation hc. Trying to minimize crashing but not making a difference.

Each of those 4 crashed 4 times today. Lag isn't helping. Even though they tend to fill fast again, eventually our community will look elsewhere to play. Was looking at getting a 6th server but might end up with hypernia by the end of the month if this isn't sorted as I have friends renting with them and they aren't going through what we are. And also having no procon control for 5 days now has pushed me over.

I don't really want to migrate over to hypernia but it doesn't look like much of an option at the moment.

when I signed up here, I understood the setup for servers was suppose to be alot better then GA and I must say, things were alot smoother with GA.
01:10am 11/11/13 Permalink
crasht01
Gold Coast, Queensland
3 posts
I can't even get my procon parent layer put on a white list or even anyone to tell me if that is the problem it is still not connecting and i should not have to point out why that is a pain in the ass as well as being inconvenient

My server was down this morning so i hope someone was working on it to fix at least the punkbuster and lag issue,

Ausgamer try communicating it may stop some frustration
10:13am 11/11/13 Permalink
syk3
51 posts
4th night in a row now that we have had lag at 8-9pm and it gets so bad that we have to restart the server, by the time it comes back online its not even worth rejoining.

Be good to get an update on this, atm we dont know if we will be going another month with most of this month being either down or full of bugs / lag its just killed us.

I know ausgamers is busy trying to work on things but really would be good to have someone just updating on the situation.
11:36am 11/11/13 Permalink
anthnyjb
Brisbane, Queensland
7 posts
i know! i feel bad for these guys cause im sure they want to provide the premier australian hosting service but these bugs or whatever is causing trouble on their end is so frustrating!
11:50am 11/11/13 Permalink
Eorl
Brisbane, Queensland
10700 posts
We are currently aware of the severe lag issues affecting some customers alongside the reported crashes, and are working with DICE in order to stabilise the software. Right now we are working on testing some new server hosts to ensure a smoother game experience, and will have more on this situation when we can.
12:50pm 11/11/13 Permalink
BiGGGGRED
Sunshine Coast, Queensland
10 posts
Our server -WARS- lags around 1pm est till 2pm and has another spike around 6pm till 7pm all maps are great apart from lacang dam and Siege. Also no sound in certain parts of Golmud hopefully dice fixes these soon as the maps are lots of fun
02:34pm 11/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1037 posts
The sound thing is client side - related to an attachment to the DMR if I recall correctly.
03:02pm 11/11/13 Permalink
JWMutant
Adelaide, South Australia
9 posts
Its doubtful that the mammoth VPS system will be increased, theres not a lot of profit margin @ this price point.

We have simply capped our servers to 50P until more patches hopefully optimise the server code somewhat.

Bonus being that its not as spammy anyhow. :-)
08:35pm 11/11/13 Permalink
syk3
53 posts
Its doubtful that the mammoth VPS system will be increased, theres not a lot of profit margin @ this price point. We have simply capped our servers to 50P until more patches hopefully optimise the server code somewhat. Bonus being that its not as spammy anyhow. :-)

Thats not really a fix when your paying for 70 slots.

If we wanted to run a 50 slot server we would have brought only 50 slots but theres not option to reduce or enlarge your server size without purchasing another server.

I would just like a 64p server that does not lag at peak times.
09:02am 12/11/13 Permalink
anthnyjb
Brisbane, Queensland
12 posts
my 64 server was actually smooth last night... anyone elses seem better last night?
08:30am 14/11/13 Permalink
JWMutant
Adelaide, South Australia
17 posts
Thats not really a fix when your paying for 70 slots. If we wanted to run a 50 slot server we would have brought only 50 slots but theres not option to reduce or enlarge your server size without purchasing another server. I would just like a 64p server that does not lag at peak times.


We change our slot count all the time.

As for 64P Server with no lag, thats waiting for DICE to finish building a decent server build really. No Provider is going to start increasing CPU/RAM to make it run decently right now, or likely ever.
09:08am 14/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1054 posts
Its doubtful that the mammoth VPS system will be increased, theres not a lot of profit margin @ this price point. We have simply capped our servers to 50P until more patches hopefully optimise the server code somewhat. Bonus being that its not as spammy anyhow. :-)


This isn't run on Mammoth VPS. Not now, not ever.

The resources we have allocated to each 70 slot server is more than sufficient to run it perfectly at peak periods. I watch a full 70 slot server perform at an appropriate frame rate only using 70-80% of the CPU resources it is allocated... then it spikes well above 100% and lags for half a second. We can't allocate double the CPU resources to every server to deal with this when it is something that DICE will be able to fix in an upcoming release.

We don't expect people to run less slots than they've paid for, but that seems to be the reality just at the moment.
01:04pm 14/11/13 Permalink
JWMutant
Adelaide, South Australia
19 posts
Pretty much what i just said one post above then, thanks for confirming and good to know about Mammoth. :-)

As for 64P Server with no lag, thats waiting for DICE to finish building a decent server build really. No Provider is going to start increasing CPU/RAM to make it run decently right now, or likely ever.
03:58pm 14/11/13 Permalink
Borr
Melbourne, Victoria
15 posts
Im aware you guys running the show know about this. but this issue is turning the service im paying for into a nightmare.

its only a 38 slot server and as soon as i get over 32 people playing on the server the rubber banding is terrible.

basically i just want it to be know my server is playing up too and its not a 64 slot server.

cheers for all the great work you do.
06:24pm 17/11/13 Permalink
max
Mackay, Queensland
21 posts
Im aware you guys running the show know about this. but this issue is turning the service im paying for into a nightmare.its only a 38 slot server and as soon as i get over 32 people playing on the server the rubber banding is terrible.basically i just want it to be know my server is playing up too and its not a 64 slot server.cheers for all the great work you do.


with the rubber banding have you check if the cpu usage at 100% and/or on a specify map it lags on with
10:20pm 17/11/13 Permalink
Borr
Melbourne, Victoria
16 posts
its not the same maps all the time that starts it. i've seen it start to rubber band on maps such as flood zone, zavod 311, lancang dam and golmud railway.

It continues to rubber band after the map changes, until i get complaints from everyone in the server about it. So its not long before im forced to restart the server, this fixes the rubber banding but leaves the server empty.

I've been observing the cpu% on the stats tab as soon as the rubber banding starts and the cpu usage is 85% and above from what ive seen.

im no tech wiz, all i know is its definitely Rubber banding.

I have faith in the guys that they will fix it soon.
11:02pm 17/11/13 Permalink
NevilleFknBartos
Western Australia
1 posts
Been having problems with our server tonight, constant rubber banding on all maps, virtually unplayable. Anyone else experiencing this? Tried restarting it a few times but no joy, just lags out every map. Server details below.

http://battlelog.battlefield.com/bf4/servers/show/pc/0ec00326-eafd-4aaf-82c3-3474274d9d7a/Roll-The-Dice-Mixed/
09:15pm 18/11/13 Permalink
LCARSx64
Sydney, New South Wales
1 posts
My server has been having the same rubber-banding issue, it was happening all last night too. The server is 34 Slot (32 players + 2 Commanders), I noticed it seemed reasonably smooth with about half capacity or less only!!! I also noticed that battlelog showed the ping was 45+ when it normally is around 17 to 22. Server battlelog page: http://battlelog.battlefield.com/bf4/servers/show/pc/9de028c8-00b6-47c0-89a6-75e11b7a3594/AussieAssassins-CQ-Unlimited-Time-Vote-Map/
09:21pm 18/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1081 posts
Thanks for the reports, it appears that host is having some issues. We moved servers off it over the weekend, but we'll run a full pass over it first thing tomorrow and move the busiest servers to some new hosts.
10:54pm 18/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1089 posts
Just an update, we've contacted the people with the busiest servers on the ga0306 host offering to move their servers to new hosts. We expect that once we've moved a few of the busiest servers everyone else will get lag free performance (and of course the ones being moved will be lag free too)
11:54am 20/11/13 Permalink
SnotGoblin
New Zealand
7 posts
Rubber banding lots tonight, our 68 slot hits 100% cpu when full and starts to rubber band and becomes very hard to play :(
08:15pm 20/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1095 posts
100% CPU in GameCreate is deceptive - that's 100% of one of the cores that your server could be using.

But.

If there is rubberbanding, that's not cool. We'll go through everything in detail tomorrow; I noticed that some of the hosts are getting an uneven share of the busy servers, so we'll find and kill any lag.
08:18pm 20/11/13 Permalink
syk3
63 posts
Yea my servers been lagging like a you know what for the last 2days havent bothered restarting it because im sick of setting up custom map / gamemode lists everytime.

Anyone know how to make it stick in the restarts? putting all the maps in the list only takes the first gamemode and none of the rest.

Anyway server is lagging hard, cant get Commander to switch on and cant see which boxes are ticked due to missing boxes, be good to get this stuff updated asap.
08:23pm 20/11/13 Permalink
NevilleFknBartos
Western Australia
2 posts
Ours seems a lot better tonight, cheers Malthius.
09:06pm 20/11/13 Permalink
SnotGoblin
New Zealand
8 posts
It had been good up until last 48hrs, then as soon as the server slots get full, the CPU hits 100% (deceptive i know) and the rubber banding starts. Doesn't seem to matter what map its on either :(
06:19am 21/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1096 posts
First steps have been completed for this, we'll be making further changes thoughout the day, should be able to eliminate most of the lag by peak this evening.
11:53am 21/11/13 Permalink
SnotGoblin
New Zealand
9 posts
Rubber banding again atm :(
05:58pm 21/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1100 posts
Something runaway on that host, I've restarted it - it was thrashing but only using 25% of the actual CPU.
06:27pm 21/11/13 Permalink
Malthius
Brisbane, Queensland
1104 posts
Last 18 hours seems to have been much better performance wise, at least from the reports I'm running from the servers as well as first hand accounts.

Also, in case anyone didn't see the other thread, we've stopped all subscriptions for big servers until we can make sure there is no lag.
12:00pm 22/11/13 Permalink
LCARSx64
Sydney, New South Wales
2 posts
My server is getting lag again tonight, it was at capacity when the lag occurred.
10:17pm 22/11/13 Permalink
SnotGoblin
New Zealand
10 posts
Yup we had lag last night as well, as soon as the server hits the max slots, it starts rubber banding, and progressively gets worse until the player level drops considerably, then it smooths out again. Hope that helps :)
06:16am 23/11/13 Permalink
anthnyjb
Brisbane, Queensland
13 posts
I have to say the opposite... our 64 has been full for 20 hours and still running butter smooth even on maps that were laggy before!

thanks guys keep up the good work
07:46am 23/11/13 Permalink
SnotGoblin
New Zealand
11 posts
Well just filled the first one again this morning, and as soon as its full i get this in chat...

[10:20:09] Taylorfknswift_ - Chinese Army - Hotel > server about to die?
[10:20:14] FInger_Magician > any one else getting lagg
[10:20:19] Vizzi0nzz > alot yes
[10:20:59] woofnstuffnz > anyone else getting wicked lag?
[10:21:17] Greebly > Yup
[10:21:24] baronb63 > yes
[10:23:30] PartyBoyBoloris > wow the rubber banding
08:22am 23/11/13 Permalink
SnotGoblin
New Zealand
12 posts
Well just filled the first one again this morning, and as soon as its full i get this in chat...

[10:20:09] Taylorfknswift_ - Chinese Army - Hotel > server about to die?
[10:20:14] FInger_Magician > any one else getting lagg
[10:20:19] Vizzi0nzz > alot yes
[10:20:59] woofnstuffnz > anyone else getting wicked lag?
[10:21:17] Greebly > Yup
[10:21:24] baronb63 > yes
[10:23:30] PartyBoyBoloris > wow the rubber banding


Can someone look at our Vanilla 2 server as well please, it crashes 10x as much as our other 64p, have stopped using sadly.
08:59am 23/11/13 Permalink
system
Internet
--
08:59am 23/11/13 Permalink
AusGamers Forums
Show: per page
1
This thread is archived and cannot be replied to.